Графике - линијом до човека

Графика у уметности Миће Поповића произилази из цртежа. Боја, волумен, материја остају на слици, али линија, тај неопходни чинилац цртежа, „обојила“је графику Миће Поповића. Окосница његовог целокупног опуса јесте човек, кога је уметничко биће Миће Поповића осећало, посматрало и промишљало. У сликарству је прелазио границе које неки нису смели, али цртежом је постизао да овековечи било ког човека, било где и у било ком тренутку тог малог, али јединог живота. Цртао је познате и непознате, тужне, срећне, забринуте, бунтовне, младе, остареле, сиромашне, успаване и широм отворених очију – увек људе.

„Када се човек суочи са огромним бројем цртежа Миће Поповића који су настајали током педесет дугих сликарских година, осећа се помало обесхрабреним пред том енергијом вида (и виђења) која осваја свет као део властитог искуства не само као збир објективних визуелних чињеница. Цртеж је за овог сликара процес слагања сликарског искуства у одређени визуелни систем и репертоар облика, односа облика и простора, облика и линије, облика и мрље, облика и светлости, да би се коначно „зауставио“ на облику људске фигуре и њеном унутарњем свету. Цртеж, дакле, за њега није само лексичка грађа која ће бити преображена и уткана у неко будуће ликовно дело, већ и начин откривања света и односа света према суштини уметничког дела“1.

Неупитна повезаност цртежа и графике као два медија готово је генетичка, а на графикама Миће Поповића потпуно очигледна.

Мапа са графикама „Људи“ садржи десет графика Миће Поповића изведених у техникама дубоке штампе (бакрописа). Одштампано је 70 примерака, од којих је десет нумерисано римским цифрама од I до X и 60 са арапском нумерацијом од 1 до 60. Број ове мапе је 18. Издата је 1985. године. Посебно за ову прилику текст је написала Вања Краут.

Мапа са графикама „Мексико“ садржи десет сериграфија Миће Поповића. Одштампана је у 104 примерка, од којих је 20 са ознаком ЕА и римском нумерацијом од I до XX , а остале су са арапском нумерацијом од 1 до 80. Постоје 4 посебне са ознаком НС и арапском нумерацијом од 1 до 4. Број ове мапе је ЕА VI. Издата је у Београду 1986. године. Текст за ову прилику написао је Јован Ћирилов.

Мапе са графикама „Људи“ и „Мексико“ су део легата у Сталној поставци слика Миће Поповића и Вере Божичковић Поповић у Лозници.

Марина Цветановић,
историчар уметности


1Мића Поповић: Цртежи, приредио Срето Бошњак, 1994. године, стр.5.

Мексико

Ова мапа садржи десет сериграфија Миће Поповића из циклуса „Мексико“ и за ову прилику посебно написан текст Јована Ћирилова.
Мапа је одштампана у 104 примерка од којих је 20 са ознаком ЕА и римском нумерацијом од I до XX, 80 са арапском нумерацијом од 1 до 80 и 4, за учеснике у овом пројекту, са ознаком HC и арапском нумерацијом од 1 до 4.
Реализација: Зоран Божовић; штампао: Милан Грбић; кутија: Књиговезница Петковић.
Број ове мапе је ЕА VI.
Београд, 1986. година

На следећем линку можете прочитати текст „Мексико очима Миће Поповића“ Јована Ћирилова.

Људи

Ова мапа садржи десет графика Миће Поповића изведених у техникама дубоке штампе и текст Вање Краут посебно написан за ову прилику.Одштампано је седамдесет примерака ове мапе, од којих је десет нумерисано римским цифрама од I до X и шездесет са арапском нумерацијом од 1 до 60.
Графике су одштампане на папиру Velin arches blanc 200 g/m2.
Идеја и реализација: Зоран Божовић; штампа: Јаков Ђуричић.
Број ове мапе је 18.
Београд, 1985.

На следећем линку можете прочитати текст „Људи“ Вање Краут.

Aдреса

Јована Цвијића 15, Лозницa

мапа

Радно време

од 7 до 15 часова сваког радног дана
/ за посетиоце од 8 до 15 часова

Контакт

centarkultureloznica@gmail.com

015 881-151 / 015 882-718