Mića Popović

Mića Popović
Mića Popović

Veliki srpski slikar druge polovine XX veka rođen je u Loznici 12. juna 1923. godine od oca Tome i majke Dane. Porodica Popović seli se u Beograd kada je Mića imao četiri godine, gde završava osnovnu školu i gimnaziju. Posle Drugog svetskog rata , 1946. Godine upisao se na Akademiju likovnih umetnosti u klasi Nedeljka Gvozdenovića, ali već iste godine prelazi u klasu Ivana Tabakovića. Naredne godine u proleće studenti sa Tabakovićeve klase formiraju Zadarsku grupu. Na jesen su zbog napuštanja nastave izbačeni sa Akademije. Kasnije su svi vraćeni, izuzev Miće Popovića, koji nastavlja dalje kao slobodan slikar.

Godine 1950. Otvara svoju čuvenu samostalnu izložbu sa 160 radova, gde u katalogu štampa svoj programski tekst o slikarstvu, o savremenoj umetnosti, tačnije. Posle ove izložbe odlazi u Pariz, zajedno sa svojom suprugom, Verom Božičković Popović. Nakon boravka u Parizu, kreću na putovanje po Mediteranu. Po povratku u Beograd, 1952. godine priređuje izložbu Selo Nepričava u Muzeju Vuka i Dositeja. Tih godina bavi se i teorijom umetnosti i 1954. Godine izdaje prvu knjigu iz te oblasti – Sudari i harmonije. Sledi izložba Od magle, od kostiju u Umetničkom paviljonu na Kalemegdanu, posle čega se nižu izložbe u zemlji i inostranstvu.

Krajem 50- ih slika svoje prve enformel slike, koje prvi put izlaže u Muzeju primenjenih umetnosti u Beogradu 1960. godine. Redovno izlaže na Oktobarskom salonu, a 1965. godine pristupa umetničkom udruženju Lada. Šezdesetih godina, osim izložbi sledi i niz nagrada za slikarstvo. U to vreme počinje da se bavi režijom i pozorištem. Prvi dugometražni igrani film „Čovek iz hrastove šume“ režira 1963. godine. Dve godine kasnije, u Ateljeu 212 režira komad „Viktor ili deca na vlasti“. Zatim slede filmovi: „Roj“, „Kameni despot ili jedina mogućnost narodne pesme, Hasanaginica“, „Delije“ i „Burduš“.

U slikarstvu se opet vraća figuraciji, ali na neki drugi način, tako da 1971. Godine u Salonu Muzeja savremene umetnosti priređuje samostalnu izložbu pod nazivom „Slikarstvo prizora“. I opet putuje, ovaj put u Kinu, Tajland, Indiju i Iran. Izložbe se nižu, ali velika samostalna izložba u Kulturnom centru Beograda 1974. godine biva zabranjena pred samo otvaranje.

Godine 1980. Odlazi u Ameriku sa porodicom, gde putuje po celom kontinentu. Na NJujorškom državnom univerzitetu u Olbaniju, država NJujork predaje crtanje i slikanje, kao gostujući profesor. U međuvremenu postaje i redovni član SANU.

Pored brojnih nagrada i priznanja, proglašen je za prvog počasnog građanina Loznice 1989. godine, kada je otvorena i njegova Spomen zbirka. Umro je u Beogradu 22. decembra 1996. godine.

Vera Božičković Popović

Vera Božićković Popović
Vera Božićković Popović

Istaknuta slikarka druge polovine XX veka, rođena je 1920. godine u Brčkom. U Beogradu završava gimnaziju i 1946. godine se upisuje na Akademiju likovnih umetnosti. Naredne godine, zajedno sa kolegama sa klase odlazi u Zadar, kao član Zadarske grupe. Po završetku ove epizode ona nastavlja studije, za razliku od Miće, i 1949. Godine završava Akademiju u klasi profesora Marka Čelebonovića. Iste godine se udaje za Miću Popovića i zajedno sa njim odlazi u Pariz, posle čega slede i razna studijska putovanja.

Pružajući mu kompletnu podršku i pomoć u svim životnim situacijama, ona se naravno bavi i svojim slikarstvom, gde ostvaruje zavidan uspeh, naročito u tehnici enformela. Osim što je samostalno izlagala, izlaže i grupno na svim većim izložbama jugoslovenske savremene umetnosti, kako u zemlji, tako i u inostranstvu.

Pored slikarstva, bavila se crtežom kao samostalnom disciplinom, tapiserijom, pozorišnim i filmskim kostimom. Umrla je u martu 2002. godine u Beogradu.

Adresa

Jovana Cvijića 15, Loznica

mapa

Radno vreme

od 7 do 15 časova svakog radnog dana
/ za posetioce od 8 do 15 časova

Kontakt

centarkultureloznica@gmail.com

015 881-151 / 015 882-718